6. rujna 2014.

Fildžan burek ili burek iz šoljice

Osjetite dašak Turske u vašem domu zahvaljujući odličnom receptu za fildžan burek ili burek iz šoljice. 



Njegov originalan naziv je Fincan borek. Nadamo se da će vam se svidjeti i da ćete ga napraviti prvom prilikom. Nećete požaliti! 

Sastojci:
• 3 krumpira srednje veličine
• 1 manja glavica luka
• 200 g mljevenog mesa
• 18 gotovih kora
• malo ulja
Za premazivanje: 
• 1 jaje
• malo mlijeka
• malo maslinovog ulja
• sezam ili kim za posipanje


Priprema:
1. Skuhati krumpir i napraviti pire. Sitno isjeckati luk, pa ga malo prepržiti na ulju. Tome dodati mljeveno meso i ispržiti.
2. Kada je meso prženo, dodati mu pire krumpir i sve fino izmiješati da se sjedini.
3. Jaje, mlijeko i maslinovo ulje dobro umutiti.
4. U šoljicu za kavu staviti duplu koru (ne treba premazivati). Malom kašikom puniti već napravljenom smjesom.
5. Kada napunite šoljicu do vrha, krajeve složiti unutra. Kako koji kraj slažete, premažite ga jajetom (da bi se zalijepilo).
6. Redati u pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Sve premazati smjesom od jajeta i posuti sezamom. Peći na laganoj temperaturi u prethodno zagrijanoj rerni dok ne porumeni.

0 komentari :

Objavi komentar