Samo pravi odabir vina uz pojedine vrste jela doprinosi vrijednosti jela i obratno...
Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći... Uživajte u biranju vina , a onda još i više u sljubljivanju i kušanju...
TEMPERATURA VINA
bijela suha vina - 10 do 12 °Croze vina i opoli - 11 do 14°C
crna vina - 16 do 18°C
vrhunska vina, kasna berba i arhivska vina - 12 do 13°C
desertna vina - 15 do 16°C
pjenušava vina - 6 do 8°C
Stručnjaci preporučuju sljedeča vina uz jela
APERATIV) - suha bijela, jaka vina i suhi pjenušac -predložena vina : graševina, pinot bijeli, sherry, porto, bermet ili prošekPREDJELA - suha bijela vina i suha roze vina- predložena vina : graševina, pinot bijeli i sivi, kraljevina, cabarnet sauvignon roze...
SVIJETLO MESO - bijela vina - predložena vina : graševina, pinot bijeli, chardonnay, kraljevina...
MESO s ražnja,roštilja,gradela - bijela, roze i crna vina- predložena vina : graševina, kraljevina, pinot bijeli i sivi, malvazija, rajnski rizling, charonnay...
TAMNO MESO ILI PERAD - crna vina, roze i opali - predložena vina : frankovka, zweiglet, pinot crni, teran, caribnan
BIJELA RIBA, , kuhana i u umaku - odležana bijela suha vina - predložena vina : rajnski rizling, malvazija, vugava, pinot bijeli, graševina
Koje vino uz koje jelo??? Korisni savjeti kojim možete zadiviti goste...
PLAVA RIBA, , pečena ili pržena - odležana bijela , lagana crna, roze i opal vina- predložena vina : pinot bijeli i sivi, malvazija, frankovka, carignan, graševina, granache...
RIBA s roštilja i gradela - jaka bijela i crna vina - predložena vina : pinot bijeli i sivi, graševina, chardonnay, cabarnet sauvignon, pinot crni, merlot...
DIVLJAČ - jaka crna vina- predložena vina : merlot, plavac mali, barik vina
KOLAČI, SLADOLED - aromantična polusuha i slatka vina , polusuha i slatka pjenušava vina - predložena vina : traminac polusuhi, muškat otonel polusuhi, muškat slatki, muškat suhi poluslatki, chardonay poluslatki, prošek...
0 komentari :
Objavi komentar