Vjerujem da velika većina nas ima određena omiljena i omražena jela iz djetinjstva. Kako se moja baka udala za moga dedu koji je bio njemačkog porijekla, često su se kod nas znala naći na meniju jela čudnog nazivlja, a bome i okusa upravo iz tog nekog germanskog podneblja i gotovo sva jela vezana za tu kuhinju sam obožavala. Godinama je moja majka (čitaj =baka) govorila da se to ‘nešto’ baš tako i tako se jede i radi jer je to tako radila naša stara baka Šterova koja je navodno bila izvrsna kuharica. Kod nas su se dakle jele ‘filovane paprike’ koje je prije konzumiranja valjalo pošećeriti. Ista stvar sa juhom od paradajza. Bez oveće doze šećera direkt u tanjur nije se moglo. Nije taj šećer baš uvijek pasao, ali to se tako jelo i točka! Slična nebuloza događala se sa konzumacijom kruha uz doslovce svako jelo: kruh poliven s bijelom kavom ili mlijekom, kruh s grahom, kruh sa granatir maršom, kruh sa ajer noklicama, kruh sa krompir šnicom…Jedina jela uz koje nije išao kruh pod obavezno, bile su šufnudle, knedle sa šljivama i flute. Dok su se šufnudle i knedle jele u slatkoj varijanti, flute su godinama držale No.1 mjesto u ručkovima na brzake što se slanoga tiče. Zašto se zovu ‘flute’ nije mi ni majka znala reći, to vam je jednostavno tako…jer je tako rekla stara baka Šterova a ona valjda zna
Potrebno:
5-6 srednjih krumpira- 1 jaje
- 15 dag oštrog brašna
- 1 luk
- 10 dag pancete ili domaće suhe slanine
- lišće peršina
- ulje ili mast za prženje
Priprema:
- Krumpir skuhati pod korom, oguliti i zgnječiti ili naribati na ribež.
- Krumpiru dodati brašno, sitno sjeckani luk koji ste prethodno popržili sa sitno sjeckanom pancetom. Dodajte i jaje i sitno sjeckano lišće peršina pa rukom umijesiti masu. Trebali biste dobiti dosta mekano tijesto. U jedan tanjur stavite malo krušnih mrvica pa uz pomoć njih oblikujte manje popečke.
- Popečke/flute pržiti u dubokoj masnoći s obje strane dok lijepo ne porumene. Ocijediti ih od viška masnoće na papirnom ubrusu.
Dobar tek!
Recept u slikama :





0 komentari :
Objavi komentar