Sastojci:
950 ml sorbeta od lubenice (ili sladoleda od jagode)
Čokoladne mrvice (ili grožđice)
Nekoliko puter keksića i malo mlijeka
Jednostavno neodoljivo, zar ne? Izgleda, na prvu, komplikovano,
ali tako je lako napraviti ovu “lubeničastu” sladoled bombu.
Ne plašite se izazova. Neke
stvari, koje izgledaju komplikovano, možda su baš jednostavne – uz dobar trik
Za ovu sladoled bomba slasticu vam treba velika dublja, okrugla
metalna posuda – kao pola lubenice.
Posudu obložite plastičnom folijom (neka visi malo i preko
rubova). Stavite posudu u zamrzivač na 10 minuta. To će biti vaš kalup.
Posudu u kojoj ćete mutiti sladoled, također ostavite na neko
vreme u zamrzivaču. Izvadite je nakon 10-tak minuta i u nju stavite sladoled od
pitaća. Mutite ga lagano 30-tak sekundi. Izvadite posudu sa plastičnom folijom
iz zamrzivača, stavite u nju sladoled od pistaća i kašikom obložite
unutrašnjost posude. (To će biti vaša kora lubenice i trebala bi biti debela
oko 1,5 cm).
Vratite “kalup-posudu” i opranu posudu u kojoj ste mutili sladoled
u zamrzivač na 30 minuta.
Sada stavite sladoled od vanile u rashlađenu posudu, mutite ga,
takođe, 30-tak sekundi, pa ga dodajte preko sladoleda od pistacija u kalup
(Ovaj sloj bi trebao biti nešto tanji od 1 cm). Ponovo stavite u frižider kalup
(sada sa dva sladoleda) i opranu posudu za mućenje. Također, na 30 minuta.
Sorbet od lubenice stavite u ohlađenu posudu, pa mutite
lagano dok ne omekša, tek jedan minut. Dodajte čokoladne mrvice (one će da
“glume” špice), pa smjesu stavite u kalup. Dobićete poluloptu. Po površini
poredajte tanke keksiće, koje ste prethodno umočili u malo mlijeka. Kalup
vratite u zamrzivač dok se sve ne stegne upotpunosti.
Pre služenja stavite tacnu preko kalupa, pa zajedno okrenite.
Preko kalupa stavite krpu, koju ste pokvasili toplom vodom. Sklonite kalup, a
foliju skidate prije sječenja i služenja.
Ovo je dobra ideja za ljetne rođendane, ali i porodično druženje.
0 komentari :
Objavi komentar