29. lipnja 2014.

Sladoled lubenasta bomba





Sastojci:
950 ml sladoleda od pistacija
 470 ml sladoleda od vanile
950 ml sorbeta od lubenice (ili sladoleda od jagode)
Čokoladne mrvice (ili grožđice)

Nekoliko puter keksića i malo mlijeka





Jednostavno neodoljivo, zar ne? Izgleda, na prvu, komplikovano, ali tako je lako napraviti ovu “lubeničastu” sladoled bombu.
Ne plašite se izazova. Neke stvari, koje izgledaju komplikovano, možda su baš jednostavne – uz dobar trik 
Za ovu sladoled bomba slasticu vam treba velika dublja, okrugla metalna posuda – kao pola lubenice.
Posudu obložite plastičnom folijom (neka visi malo i preko rubova). Stavite posudu u zamrzivač na 10 minuta. To će biti vaš kalup.
Posudu u kojoj ćete mutiti sladoled, također ostavite na neko vreme u zamrzivaču. Izvadite je nakon 10-tak minuta i u nju stavite sladoled od pitaća. Mutite ga lagano 30-tak sekundi. Izvadite posudu sa plastičnom folijom iz zamrzivača, stavite u nju sladoled od pistaća i kašikom obložite unutrašnjost posude. (To će biti vaša kora lubenice i trebala bi biti debela oko 1,5 cm).
Vratite “kalup-posudu” i opranu posudu u kojoj ste mutili sladoled u zamrzivač na 30 minuta.
Sada stavite sladoled od vanile u rashlađenu posudu, mutite ga, takođe, 30-tak sekundi, pa ga dodajte preko sladoleda od pistacija u kalup (Ovaj sloj bi trebao biti nešto tanji od 1 cm). Ponovo stavite u frižider kalup (sada sa dva sladoleda) i opranu posudu za mućenje. Također, na 30 minuta.
Sorbet od lubenice stavite u ohlađenu posudu, pa mutite lagano dok ne omekša, tek jedan minut. Dodajte čokoladne mrvice (one će da “glume” špice), pa smjesu stavite u kalup. Dobićete poluloptu. Po površini poredajte tanke keksiće, koje ste prethodno umočili u malo mlijeka. Kalup vratite u zamrzivač dok se sve ne stegne upotpunosti.
Pre služenja stavite tacnu preko kalupa, pa zajedno okrenite. Preko kalupa stavite krpu, koju ste pokvasili toplom vodom. Sklonite kalup, a foliju skidate prije sječenja i služenja.
Ovo je dobra ideja za ljetne rođendane, ali i porodično druženje.

0 komentari :

Objavi komentar