1. prosinca 2014.

Ljekovita mušmula – nepravedno zapostavljen dar prirode



Mušmula (Mespilus germanica) je u narodu poznata i pod imenom divlja kruškica.
Rasprostranjena je kao divlji listopadni grm, visine od dva do pet metara ili kao kultivirano stablo koje može narasti i do osam metara u visinu.
Potječe iz jugozapadne Azije, odakle je prenesena u Europu, najprije na područje Grčke i Italije, a ubrzo se proširila i po cijeloj Europi. 
Mušmula je voće u kojem su znali uživati još i stari Asirci i Babilonci. 
Plinije je o njoj govorio kao o izvoru izvrsnog soka, a u «novijoj» povijesti spominju je i Cervantes i Chaucer.  
Čak je i Shakespeare u najvećoj ljubavnoj priči,  o Romeu i Juliji, mjesto našao za – mušmulu. 
Koristili su je pripadnici brojnih civilizacija zbog svoje ljekovitosti, tisućama godina, sve do posljednjih stotinu godina. 
Tada je, uvođenjem pomodnog voća, povrća i začina postala nepravedno zapostavljena. 
No i ta se situacija mijenja. Mušmula se zasluženo vraća u svakodnevne jelovnike zbog obilja hranjivih i zdravih sastojaka.  


Ljekovito voće


Mušmula je snažno protuupalno sredstvo koje blagotvorno djeluje na cijeli organizam.

Stoljećima se koristi za probavne tegobe – suzbija crijevne i želučane upale, eliminira nadutost. 
Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antivirusnog i antibakterijskog djelovanja, pomaže pri ublažavanju upale krajnika i dišnih puteva.
Divlja kruškica bogata je hranjivim i ljekovitim sastojcima. 
Sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, tanin, pektine, organske kiseline (jabučna, vinska, limunska). 
Obiluje vitaminom C te vitaminima iz B skupine. 
Izvor je kalija, kalcija, željeza i magnezija. 
Mušmula je prirodni lijek i poslastica koju možete iskoristiti na brojne načine. 
Zreli plodovi su izvrstan laksativ i diuretik. 
Blagotvorno djeluju na upalu želučane sluznice, ali i na mnoge druge želučane tegobe.
Zbog zavidne količine vitamina C,  preporučuju se za liječenje skorbuta.
Pektin prisutan u ovom voću pomaže u snižavanju kolesterola, pospješuje rad crijeva, sprječava zatvor te pomaže u liječenju raznih upalnih procesa u organizmu.
Zeleni plodovi nisu pogodni za konzumaciju, ali se u obliku čaja koriste za liječenje i ublažavanje mnogih zdravstvenih tegoba. 
Zaustavljaju proljev i krvarenja. 
Nedozrela mušmula je poznata i kao odlično protuupalno sredstvo. Pomaže pri liječenju afti u ustima.  
List se u ljekovite svrhe sakuplja u proljeće, a u obliku čaja je vrlo djelotvoran u zaustavljanju krvarenja te u liječenju bolesti desni i usne šupljine. 
Cvijet se bere u razdoblju od svibnja do lipnja, suši se na prozračnom mjestu te se također konzumira u obliku čaja za poboljšanje probave.  
Kora s drveta se skida u proljeće ili u jesen.  U narodnoj medicini koristi se za liječenje malarije. 
Sjemenke mušmule također imaju ljekovita svojstva. Sluz oslobođena iz sjemenki namočenih u vodi koristi se za pripremu obloga koji imaju vrlo djelotvorne učinke u saniranju kožnih ozljeda. 
Koriste se i za eliminiranje bubrežnih kamenaca, no kod ove vrste terapije potreban je poseban oprez i stručan nadzor, jer sjemenke sadrže određeni postotak cijanovodične kiseline.   
Ljekovito djelovanje mušmule:
  • poboljšava vid
  • jača jetru i bubrege
  • liječi vrtoglavicu
  • poboljšava probavu
  • pomaže kod impotencije


  • snižava kolesterol
  • pomaže kod upale krajnika i dišnih puteva
  • uklanja želučane tegobe
  • ublažava bolove 
  • otklanja nesanicu
  • regulira niski tlak
  • •blagotvorno djeluje na kožu i kosu 
 

Berba i primjena


Plod mušmule se bere u kasnu jesen, nakon prvih mrazeva.

Mnogi stručnjaci preporučuju berbu tek nakon što sve lišće opadne sa stabla, jer su tada ubrane mušmule najukusnije. 
Za vrijeme jesenske berbe plod je tvrd i nejestiv. 
Ukusan, sočan i pogodan za konzumaciju postaje tek nekoliko tjedana nakon berbe, kada fermentira i postane mekan. 
Okus sasvim dozrelih plodova je slatko-kiselkast. Djelomično podsjeća na krušku ili pire od kestena.
Osim konzumacije u svježem obliku, plodove mušmule možemo iskoristiti i za pripremu ukusnih i zdravih marmelada i džemova te ljekovitih likera i rakije.
Osim zbog ukusnih i zdravih plodova, mnogi ovaj grm, koji inače pripada porodici ruža i botanički se nalazi između ruže i gloga, cijene i zbog njegovog atraktivnog izgleda i ljepote. 
Krupni, bijeli cvjetovi su pravi ukras ove biljke, a pojavljuju se u kasno proljeće, tijekom svibnja i lipnja. 
Mušmula je posebno atraktivna u jesen, kada mijenja lišće u raznim bojama. Plodovi, inače žutozeleni, postaju tamnosmeđi. 
Domaća mušmula koju mnogi od vas zacijelo imaju u svom vrtu ili voćnjaku, slovi kao izdržljiva i zahvalna voćka, budući da može podnijeti temperature do -36 Celzijevih stupnjeva.  


Korisni i ukusni recepti s mušmulom


Ljekoviti liker od mušmula
Sastojci:
  • 500 g zrelih mušmula
  • 2,5 dcl vode
  • 250 g smeđeg šećera ili 20 g meda 
  • 1 l vinjaka (40% alk.)
Priprema:
Mušmule operite, odrežite im peteljke i stavite ih u staklenku. Prokuhajte vodu i šećer/med i prelijte preko mušmula.
Nakon toga dolijte vinjak te potom sve sastojke lagano promiješajte. Staklenku zatvorite i ostavite da odstoji na toplom 15 dana. Povremeno protresite.
Nakon 15 dana te procijedite. Procijeđenu tekućinu ulijte u staklene boce i dobro zatvorite.
Čuvajte na hladnom mjestu.    

Čaj od svježih zelenih mušmula
Sastojci:
  • 1 jušna žlica usitnjenih svježih zelenih mušmula
  • 2 dl vode
Priprema: 
Zagrijte vodu do vrenja i njome prelijte usitnjene mušmule. Poklopite i ostavite oko sat vremena da odstoji. Procijedite.
Upotreba:  
Za zatvaranje proljeva pijte ovaj čaj  2-3 šalice čaja dnevno. Kod krvarenja zubnog mesa više puta dnevno ovim čajem ispirite usnu šupljinu.

Kompot od zrelih mušmula
Sastojci: 
  • 1 kg mušmula
  • 800 g smeđeg šećera ili 50 g meda 
  • 0,5 l vode
Priprema:
Poluzrele mušmule očistite, operite te izrežite na sitnije komade. Šećer/med otopite u vodi i tekućinom prelijte mušmule.
Kuhajte sat vremena na laganoj vatri. Mlako ulijte u staklenke i dobro zatvorite. 
Primjena:
Ovaj kompot pomaže kod probavnih tegoba i proljeva. Potrebno je konzumirati 1,5 do 2 dcl kompota ujutro, natašte.

Pekmez od mušmula
Sastojci:
  • 1200 g mušmula
  • 1,5  kg smeđeg šećera ili 1 kg meda
  • 7,5 dcl vode
Priprema:
Prokuhajte vodu i šećer/med te dodajte očišćene i oprane mušmule. Kuhajte oko 50 minuta, neprestano miješajući.
Vruću masu ulijte u pripremljene staklenke i uživajte u ukusnoj jesenskoj poslastici.

0 komentari :

Objavi komentar