3. ožujka 2015.

Plazma čokoladna torta

plazma torta u obliku knjige
  • ZA 3 KORE:
  • 15 bjelanjaka
  • 24 žlica šećera
  • 15 žlica mljevene plazme
  • 15 žlica sjeckanih oraha
  • 1 prašak za pecivo koji djelimo na 3 kore
  • 1 FIL (ganaž krema):
  • 200 gr čokolade
  • 200 gr slatko vrhnje
  • 2 Fil:
  • 15 žumanjaka
  • 300 gr prah šećera
  • 300 g margarina
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 3 dcl mlijeka
  • 1 puding od čokolade
  • 200 gr sjeckanih oraha
  • 200 gr sjeckanih žele bombona

Plazma-čokolada kombinacija je koja malo koga može promašiti. Koliko god razmišljam o dekoriranju torte, uvijek volim napraviti i tortu koja će biti ukusna i u kojoj će ljudi uživati dok je budu papali, a ne samo gledajući je. U ovom članku ću se zadržati samo na receptu izrade torte, a onda ću vam posebno pokazati kako sam radila dekoraciju knjige, ispisivala slova, itd. Ova torta mi se pokazala kao super podloga za dekoriranje tičino masom, na kojoj sam slobodno mogla raditi sve što je bilo potrebno bez straha da će izgubiti taj

osnovni oblik knjige.

IZRADA BISKVITA:
1. Za kore prvo dobro umutiti 5 bjelanjaka, dodati 8 žlica šećera, 5 žlica mljevene plazme, 5 žlica sjeckanih oraha, trećinu praška za pecivo i peći u plehu dimenzija 20×30 cm, ispeći 3 kore.
biskvit od bjelanjaka
Tri pečena biskvita
IZRADA 1. FILA:
1. Za prvi fil staviti vrhnje da se dobro ugrije, ali ne da provri i u vruće dodati čokoladu, dobro izmješati i ostaviti da se malo ohladi.
Topljena čokolada
Vrhnje i čokolada
2. Uzeti sve tri kore (pogledati savjet) i premazati sa 1 kremom i ostaviti da se krema stegne.
Premazane kore
IZRADA 2. FILA:
1. Za drugi fil, skuhati puding u mlijeku i staviti da se skroz ohladi.
2. Posebno umutiti na pari žumanjke sa šećerom u prahu, dok je još toplo dodati čokoladu da se istipi takođe ostaviti da se ohladi.
3. Zatim spojiti ove dvije ohlađene kreme i dodati umućen margarin.
Drugi fil
4. Sve fino umutiti u pjenastu masu, dodati isjeckane orahe i žele bombone.
5. Filovati: 1 kora namazana sa 1 filom, drugi fil, druga kora namazana sa 1 filom, drugi fil, treća kora namazana sa prvim filom ili ovisi kako ste namjenili ukrašavanje, može i zadnja kora ići sama bez fila pa ukrasite po želji kao što sam ja stavila butter kremu i tičino.
* Finalni oblik torte koji izgleda kao otvorena knjiga dobila sam slobodnim

utiskivanjem rukama.

Zavrseno mazanje koraOblikovanje knjige
 
SAVJETI:
1. Kada se mažu sve tri kore sa 1 filom, zadnja se ne mora mazati, ako ste namjenili gore staviti tičino masu ili nekako drugačije ukrasiti.
2. Kada pravimo biskvit i izmutimo bjelanjke mikserom postepeno dodamo šećer, ostale sastojke bi bilo dobro mješati kuhačom da se masa ne slegne.
3. Biskvit možete peći na 200*C nekih 10 min.
4. Margarin možete prije korištenja izvaditi iz frižidera na sobnu temperaturu da omekani da možete lakše raditi s njim.
5. Žele bombone možete krupnije rezati da bi bili vidljivi kada se torta reže.
komad plazma torte

0 komentari :

Objavi komentar