- ZA 3 KORE:
- 15 bjelanjaka
- 24 žlica šećera
- 15 žlica mljevene plazme
- 15 žlica sjeckanih oraha
- 1 prašak za pecivo koji djelimo na 3 kore
- 1 FIL (ganaž krema):
- 200 gr čokolade
- 200 gr slatko vrhnje
- 2 Fil:
- 15 žumanjaka
- 300 gr prah šećera
- 300 g margarina
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 3 dcl mlijeka
- 1 puding od čokolade
- 200 gr sjeckanih oraha
- 200 gr sjeckanih žele bombona
-
osnovni oblik knjige.
IZRADA BISKVITA:
1. Za kore prvo dobro umutiti 5 bjelanjaka, dodati 8 žlica šećera, 5 žlica mljevene plazme, 5 žlica sjeckanih oraha, trećinu praška za pecivo i peći u plehu dimenzija 20×30 cm, ispeći 3 kore.
IZRADA 1. FILA:
1. Za prvi fil staviti vrhnje da se dobro ugrije, ali ne da provri i u vruće dodati čokoladu, dobro izmješati i ostaviti da se malo ohladi.
2. Uzeti sve tri kore (pogledati savjet) i premazati sa 1 kremom i ostaviti da se krema stegne.
IZRADA 2. FILA:
1. Za drugi fil, skuhati puding u mlijeku i staviti da se skroz ohladi.
2. Posebno umutiti na pari žumanjke sa šećerom u prahu, dok je još toplo dodati čokoladu da se istipi takođe ostaviti da se ohladi.
3. Zatim spojiti ove dvije ohlađene kreme i dodati umućen margarin.
4. Sve fino umutiti u pjenastu masu, dodati isjeckane orahe i žele bombone.
5. Filovati: 1 kora namazana sa 1 filom, drugi fil, druga kora namazana sa 1 filom, drugi fil, treća kora namazana sa prvim filom ili ovisi kako ste namjenili ukrašavanje, može i zadnja kora ići sama bez fila pa ukrasite po želji kao što sam ja stavila butter kremu i tičino.
* Finalni oblik torte koji izgleda kao otvorena knjiga dobila sam slobodnim
utiskivanjem rukama.
SAVJETI:
1. Kada se mažu sve tri kore sa 1 filom, zadnja se ne mora mazati, ako ste namjenili gore staviti tičino masu ili nekako drugačije ukrasiti.
2. Kada pravimo biskvit i izmutimo bjelanjke mikserom postepeno dodamo šećer, ostale sastojke bi bilo dobro mješati kuhačom da se masa ne slegne.
3. Biskvit možete peći na 200*C nekih 10 min.
4. Margarin možete prije korištenja izvaditi iz frižidera na sobnu temperaturu da omekani da možete lakše raditi s njim.
5. Žele bombone možete krupnije rezati da bi bili vidljivi kada se torta reže.
0 komentari :
Objavi komentar