28. veljače 2015.

Torta od pet kila sa bananama

torta od 5 kg
  • FIL:
  • 200 gr šećera
  • 1,5 l mlijeka
  • 375 gr margarina
  • 2 pudinga od vanilije
  • 5 žlica gustina
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 200 gr mljevenih oraha
  • 2 vanilin šećera
  • OSTALO:
  • 3 kg banana
  • 1 kg petit keksa
  • 500 ml šlaga
  • malo mlijeka za umakanje keksa
Ovo nije prvoaprilska šala, ovo je stvarno torta od pet kila, pa čak i više. Ukoliko vam se pokidala rerna, a pripremate se za neko slavlje, upravo ova torta je pravi pogodak, jer ništa se ne peče, već samo slažete kekse, kreme i banane. S obzirom da sam je radila po maminom provjerenom receptu i u obitelji je sigurno 20 godina, često me je mama znala podsjetiti da bi trebala objaviti ovaj recept

. Torta od pet kila prije svega je ukusna i pravi je pogodak za počastiti veći broj gostiju kada imate feštu. Ovu tortu sam odlučila pripremiti jednoj djevojčici za rođendan, tako da sam slaganje torte prilagodila dekoraciji i nisam popunila baš cijelu tacnu, niti potrošila baš sve sastojke, ali vi svakako možete popuniti cijelu površinu. Malo me je mučila kvaliteta šlaga koji mi se pomjerao kako god bi ga povlačila, ali ništa strašno, pogotovo što je još gore išla dodatna dekoracija. Mislim da su se svi sastojci jako dobro spojili, tako da vam preostaje samo da uživate u isprobavanju.

TRI FINE KREME

1. Prvo pripremite fil da se može hladiti.
2. Puding, šećer i gustin pomješajte pjenjačom sa malo mlijeka, a ostatak mlijeka stavite kuhati.
3. Ulijte pripremljene sastojke u uzavrelo mlijeko i nastavite miješati dok smjesa ne postane gusta.
4. Ostavite da se ohladi.
5. U hladno pomiješajte izrađeni margarin.

puding-krema






6. Smjesu podijelite na tri jednaka dijela.
7. U prvi dio umiješajte orahe.

fila sa orasima







8. U drugi dio umiješajte istopljenu i rashlađenu

čokoladu.

fila sa čokoladom







9. U treći dio umiješajte vanilin šećer.

fila sa vanilijom






 

SLAGANJE TORTE OD 5 KILA

1. Keks poslažite po površini tacne.
2. Premažite fil sa orasima.
3. Narežite banane na kolutiće i poslažite po cijeloj površini (banane režite kada vam zatrebaju, jer bi inače mogle potamniti).
4. Keks umačite u toplo mlijeko i nastavite slagati.
5. Premažite fil sa čokoladom.
6. Ponovo narežite banane na kolutiće i poslažite po površini.
7. Keks umačite u toplo mlijeko i slažite.
8. Premažite fil sa vanilijom.
9. Banane narežite na kolutiće i poredajte.
10. Površinu i stranice premažite sa šlagom.

torta od pet kila

Koju vi tortu pripremate kada očekujete veći broj gostiju?

komad-torte

0 komentari :

Objavi komentar