6. listopada 2014.

Torta od jagoda





Kora
5 belanaca
250 g šećera
1 kašika brašna
1 kašika sirćeta ili limunovog soka
Fil 1
½ l mleka
5 žumanaca
5 kašika šećera
1 vanilin šećer
2 kašike brašna
2 kašike gustina
125 putera
300 g jagoda (svežih ili smrznutih)
Fil 2
250 g šlag pene u prahu
150 ml mineralne vode
400 ml kisele pavlake
Dekoracija
250 g šlaga ili umućene slatke pavlake

Priprema


Umutite penasto belanca, dodavati postepeno šećer i mutiti joć malo. Na kraju pažljivo umešajte brašno i dodajte limunov sok. Smesu lepo rasporedite preko masnog papira kojim ste obložili veliki pleh od rerne. Staviti u prethodno zagrejanu rernu i sučiti na 100°-125° C oko 2 h. Gotovu beze koricu isecite na 3 trake.
U međuvremenu pripremite prvi fil: umutite žumanca sa sećerom, dodajte brašno i gustin, pa sve razmutite sa malo hladnog mleka. Preostalo mleko zagrejte i kad provri, dodajte žumanca pa skuvajte krem. U prohlađeni krem umešati maslac iseckan na listiće.
Za drugi fil, umutite šlag penu sa mineralnom vodom, pa na kraju umešajte pažljivo kiselu pavlaku.
Tortu filujte na sledeći način, premažite prvu koricom žutim filom, odgore rasporedite seckane jagode, pa premažite belim filom. Staviti drugu koricu i sve ponovite, na kraju stavite i treću koricu i premažite samo tanko preostalim filom. Celu tortu ukrasite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom. Ružice napravite uz pomoć zvezdastog nastvaka za špric.

0 komentari :

Objavi komentar